Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης και Οικονομικών Συμφερόντων «Πόθεν Έσχες»

Νομοσχέδιο τροποποίησης διατάξεων κατατέθηκε στην Βουλή

Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που κατατέθηκε προς ψήφιση επέρχονται σημαντικές αλλαγές εκ των οποίων παραθέτουμε τις σημαντικότερες:

-> Υποχρεωτική η δήλωση μετρητών άνω των 30.000 ευρώ (πριν από την απόφαση του ΣτΕ ήταν 15.000) που δεν περιλαμβάνονται σε τραπεζικές καταθέσεις, καθώς και των κινητών περιουσιακών στοιχείων (κοσμήματα, πίνακες, τιμαλφή και άλλα) άνω των 40.000 ευρώ (μέχρι τώρα ήταν 30.000 ευρώ)

-> Προβλέπεται, επίσης, ειδική προθεσμία για την υποβολή εκκρεμών δηλώσεων παρελθόντων ετών. Συγκεκριμένα, αρχικές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου τα έτη 2016, 2017 και 2018 υποβάλλονται κατ’ εξαίρεση μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού. Ετήσιες δηλώσεις των ετών 2016 (χρήση 2015), 2017 (χρήση 2016) και 2018 (χρήση 2017) υποβάλλονται από 01.12.2018 έως 28.2.2019. Υπόχρεοι που έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά δήλωση κατά τα έτη 2016, 2017 και 2018 έχουν τη δυνατότητα να τις επιβεβαιώσουν, εφόσον δεν απαιτείται μεταβολή του περιεχομένου τους.

-> Εισάγεται ρητή πρόβλεψη σχετικά με την υποχρέωση για δήλωση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με υπόχρεους σε δήλωση.

-> Προστίθενται οι Γενικοί Διευθυντές όλων των Υπουργείων, οι εκδότες εντύπων, οι νόμιμοι αναπληρωτές των προϊσταμένων των δασαρχείων και των δασονομείων, οι εισηγητές των Επιτροπών Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων, των Συμβουλίων, Περιφερειακών Συμβουλίων και του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, των Συμβουλίων, των Περιφερειακών Συμβουλίων και των Κεντρικών Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων.

-> Δημιουργείται αυτοτελής κατηγορία υπόχρεων, η οποία περιλαμβάνει τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τα οποία εντάσσονται σε ξεχωριστή κατηγορία υπόχρεων σύμφωνα με τη συνταγματική και τη θεσμική τους κατοχύρωση.

-> Ο έλεγχος των δηλώσεων θα πραγματοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, η οποία ελέγχει τις αντίστοιχες δηλώσεις του πρωθυπουργού, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, των βουλευτών και ευρωβουλευτών, των περιφερειαρχών, των δημάρχων, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση. Οι δηλώσεις των υπόχρεων Δημοσίων Υπαλλήλων θα ελέγχονται από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

-> Αυξάνονται σημαντικά τα κατώτατα όρια μετρητών εκτός τραπεζικών λογαριασμών, τα οποία θα πρέπει να δηλώνονται στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Οι προσαρμογές αυτές γίνονται με βάση τα νεότερα νομολογιακά δεδομένα, ενώ επιχειρείται να βρεθεί σημείο ισορροπίας μεταξύ των διεθνών προτύπων διαφάνειας, διά των οποίων αξιώνεται να αποτυπώνεται στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων, και της προστασίας της ιδιοτικότητας που αξιώνεται από το Σύνταγμα.

-> Σε περιπτώσεις ελέγχου και σχετικής αίτησης του ενδιαφερόμενου, θεσπίζεται η υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να χορηγούν τις απαιτούμενες βεβαιώσεις χωρίς επιβάρυνση

-> Για τους ελέγχους της περιουσιακής κατάστασης των δικαστών, η ενδεκαμελής Επιτροπή που θα οριστεί, θα έχει πρόεδρο προερχόμενο από τον δικαστικό κλάδο και συνολικά 6 δικαστές. Τα 11 μέλη (έναντι 9 μελών που ήταν αρχικά) συμπληρώνουν ακόμα ένας σύμβουλος Επικρατείας, ένας αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη αντικαθίσταται από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Θα προεδρεύει η πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ενημέρωση, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τρέχουσες εξελίξεις

site (8)
Σημαντικές αλλαγές στην εργατική νομοθεσία με τον Ν.5053/2023 που θα εφαρμοστούν άμεσα
site (5)
Αλλαγές στον Φ.Π.Α με τον νόμο 5024/2023
site (4)
Η ανάλωση κεφαλαίου από εισοδήματα προηγουμένων ετών. Πως μπορεί να προκαλέσει ελέγχους και τι γίνεται με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου.