Εγκύκλιος για τις αυξήσεις ορίων ηλικίας και τις μειώσεις πρόωρων συντάξεων έως 40%

Την γενική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1-1-2022, για πλήρη σύνταξη στο 67ο έτος και για μειωμένη σύνταξη στο 62ο έτος της ηλικίας, προβλέπει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.
Με τις διατάξεις αυτές, από 1.1.2022, θεσπίζονται ως όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων, των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης).

Επίσης, από 1.1.2022, θεσπίζεται ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, όπου αυτή προβλέπεται σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης.

Με την ίδια εγκύκλιο θεσπίζεται, στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, επιπλέον ποσοστό μείωσης της σύνταξης, ύψους 10%. Στην εγκύκλιο υπάρχουν αναλυτικοί πίνακες με παραδείγματα για τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας, για όσους εξαιρούνται από αυτές τις αυξήσεις, αλλά και για τον τρόπο υπολογισμού της επιπλέον μείωσης ύψους 10% για όσους ασφαλισμένους επιλέξουν να φύγουν πριν το 67ο έτος της ηλικίας τους. Υπενθυμίζεται ότι, για όσους φύγουν έως και 5 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη η μείωση είναι ήδη 30% (6% ανά έτος), έτσι η σωρευτική μείωση στις συντάξεις μπορεί να ανέλθει έως και 40% για όσους φύγουν έως και 5 χρόνια νωρίτερα.

Δείτε αναλυτικά την Εγκύκλιο για τα Όρια Συνταξιοδότησης πατώντας εδώ

πηγη: naftemporiki.gr

Ενημέρωση, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τρέχουσες εξελίξεις

site (8)
Σημαντικές αλλαγές στην εργατική νομοθεσία με τον Ν.5053/2023 που θα εφαρμοστούν άμεσα
site (5)
Αλλαγές στον Φ.Π.Α με τον νόμο 5024/2023
site (4)
Η ανάλωση κεφαλαίου από εισοδήματα προηγουμένων ετών. Πως μπορεί να προκαλέσει ελέγχους και τι γίνεται με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου.